Мислам дека ова е вештачки продолжен прв бран ( со престроги мерки). Всушност вакви бројки требаше да се има/очекува на почеокот на пандемијата, во најголемиот број на државите првиот бран со правилна амплитуда на зголемување, постигнување врв и спуштање на бројот на позитивни и заболени траеше 2,5 до 3 месеци.

ВЕЛО МАРКОВСКИ ЗА МАГАЗИН: Се соочуваме со вештачки продолжен прв бран- вакви бројки требаше да има на почеток на пандемијата!

На почетокот мерките беа соодветни, и слични како во најголемиот број на земји околу нас и во светот. Но за жал ние останавме...

Катерина Крстиќ / 27 јуни, 2020 10:37

Тој потрнцираше дека од есенцијално значење е вршење на скрининг на присуство на заштитни антитела (ИГМ или ИГГ) кон КОВИД-19 со што ќе имаме увид колкав процент од населението веќе имало контакт со вирусот и се имунизирало.

Вело Марковски: Изборите со превентивни мерки се со еднаков ризик како и секојдневните активности до сега!

Инфектологот Вело Марковски кој уште на почетокот даваше совети и апели до Владата за ефикасно справување со коронавирусот...

Катерина Крстиќ / 15 јуни, 2020 19:22

Деновиве имаме ново зголемување на бројот на заболени од Ковид 19 во земјава. Властите најавуваат рестриктивни мерки и полициски час за одредени општини. Кое вашето мислење дали има потреба од нови рестрикции?

Вело Марковски: Ваков скок на заболени до сега немаше во ниту една држава!

Во интервју за Локално.мк професор, д-р Вело Марковски потенцираше дека мораше да се знае дека од првиот момент на олабавување...

Катерина Крстиќ / 6 јуни, 2020 10:57

Марковски укажа дека сега, после повеќе од два месеци од прогласувањето на пандемијата, веќе има посериозни студии поврзани со Ковид-19, но дека и најновите сознанија кои доаѓаат пред сè од Америка, Италија, Шпанија и други земји, не се разликуваат многу од оние кои на почетокот дојдоа од Кина.

Д-р Вело Марковски: Мора веднаш да се укинат полицискиот час и сите мерки!

Еден од најпознатите професори и инфектолози во земјава Вело Марковски во гостувањето  во емисијата ,,Фактор здравје”...

Катерина Крстиќ / 21 мај, 2020 20:41