Постот почнува со изгрејсонце (суфур) и трае до зајдисонце (ифтар). Јадење и пиење се дозволени во текот на ноќта. Од пост се ослободени децата, бремени жени, доилки и болните.

Денеска почнува рамазанскиот пост- ќе трае до 23 мај!

Рамазан е  исламски празник кој трае во текот на целиот деветти месец од исламскиот календар. Се верува дека во текот...

Катерина Крстиќ / 24 април, 2020 10:27

Рамазан е време за обожување на Бог. Муслиманите треба да посветат повеќе време и внимание врз следењето на исламските учења и да избегнуваат лоши мисли и нерелигиозни разговори.

Утре почнуваат Рамазанските пости: Еве што значат!

Утре муслиманите во целиот свет ги почнуваат рамазанските пости. Еден од најбитните настани во текот на овој месец е постењето...

Владо Марин / 23 април, 2020 16:19

Жителите преку овој ифтар пренесуваат порака за солидарност за помагање на соседите кои имаат потреба од тоа.

ВИДЕО: Пример за соживот во Чаир- традиционален Ифтар каде сите етнички заедници заедно вечераат

Веќе три години по ред верници од скопската населба Чаир се сплотени за време на рамазанските пости. Тие се пример за соживот...

Катерина Крстиќ / 21 мај, 2019 19:45