Овие вкусни и сочни солени палачинки се полнат со мешавина од блитва, панчета и сирење и потоа се печат со прелив од кисела павлака за готвење!
Состојки за палачинки:
1 јајце
Прстофат сол
400 мл млеко
80 гр брашно без глутен
80 гр брашно
1 лажичка прашок за пециво
За полнење:
230 гр варена блитва
300 гр свежо сирење
100 гр павлака
50 гр панчета
За полнење:
100 гр павлака
100 мл павлака за готвење
Постапка:
Во сад измешајте го јајцето со малку сол и потоа истурете го млекото. Додадете суви состојки, односно брашно без глутен, брашно и прашок за пециво.
На крај, промешајте лажичка ракија за палачинките да не апсорбираат многу маснотии при печење.
Печете ги палачинките!
Подгответе го полнењето со сечкање на зготвената блитва на многу мали парчиња. Доколку е потребно, исцедете ја блитвата со рацете за да извлечете вишок вода и ставете ја во сад.
Додадете урда, павлака и панцета на коцки.
Наполнете ги палачинките со смесата, па превртете ги.
Ставете ги во подмачкан сад за печење.
Намачкајте ги палачинките со мешавина од павлака за готвење и печете ги околу 20 минути на 180 Ц.
»Вестите на порталот MAGAZIN.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од порталот или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе следи фактурирање на име "плагијат" во вредност од 20.000 денари.
You must be logged in to post a comment.