Тиквата се препорачува за луѓе кои страдаат од ревматизам, гихт, воспаление на бубрезите и мочниот меур.
Добро е и против воспаление на јајниците и проблеми со менопаузата – кога треба да јадете и да го пиете неговиот сок поредовно и во поголеми количини.
Кога воспаление на бубрезите или мочниот меур, се препорачува дневен оброк, несолена тиква со малку домат и сецкан кромид, кој е зачинет со лажица кисела павлака.
Тиква е супериорна споредена со другите есенски овошја и зеленчук во однос на хранливите материи кои ги содржи. Има вредни диетални и хранливи квалитети.
Сиромашна е со маснотии – на порција од 100 г содржи 26 kcal, 7 г јаглени хидрати, 2,8 г шеќер и 1 г протеини.
Тиквата како есенско- зимска исхрана е добар избор, бидејќи е богата со калиум, натриум, магнезиум, фосфор, железо, како и вредни витамини Ц, Б1, Б2. Портокаловата убавица е корисна и за разубавување, односно ќе ви даде свеж тен и сјајна кожа, благодарение на каротеноидите кои ги содржи.
»Вестите на порталот MAGAZIN.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од порталот или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе следи фактурирање на име "плагијат" во вредност од 20.000 денари.
You must be logged in to post a comment.