Отворивме и Кабинет за дијабетично стапало опремен со термален скенер за стапало и дигитален биотензиометар – вибротест, изјави министерот Филипче!

Реновиран е Центарот за дијабетес при Клиниката за ендокринологија

Реновиран е Центарот за дијабетес при Клиниката за ендокринологија. Комплетно се реновирани 5 дијабетолошки амбуланти и...

Стојче Бушин / 23 септември, 2020 16:03

Покрај големиот број лица со дијагностициран висок притисок, алармантен е фактот што постои голем број луѓе кои не знаат дека имаат висок притисок.

ВИСОКИОТ ПРИТИСОК ПРИЧИНА ЗА СРЦЕВ УДАР, ПРОБЛЕМОТ СÈ ПОЧЕСТ КАЈ МЛАДИТЕ

Билион луѓе во светот имаат проблем со висок крвен притисок, а очекувањата се до 2025 година оваа бројка да порасне за 50%. Податоците...

Стојче Бушин / 13 септември, 2020 10:25

Собраниските служби,пак, се подготвуваат согласно мерките за заштита од коронавирусот за одржување на конститутивната седница во големата сала со купола каде што ќе биде обезбедено соодветно растојание меѓу пратениците, собраниските службеници и други лица кои треба да се присутни. Гласовите на оваа седница ќе се бројат рачно, а веројатно и на тие потоа, имајќи предвид дека во неа нема инсталирано систем за гласање.

Џафери ја напушта Инфективна, можно е да ја води конститутивната седница

Денеска претседателот на Собранието во заминување Талат Џафери, кој беше хоспитализиран на Клиниката за инфективни болести,...

Катерина Крстиќ / 3 август, 2020 11:49

Во Охрид и околината, пациентите можат да се обратат во Службата за ИМП, а по потреба пациентите се упатуваат во Општа болница Охрид!

Филипче: Вака ќе работат итните служби за претстојниот викенд

За време на претстојниот празничен викенд, сите граѓани кои ќе имаат потреба од здравствена услуга може да се обратат во...

Стојче Бушин / 31 јули, 2020 18:59

Во просек, месечно, се реализирани 10 илјади прегледи. По прогласената епидемија на Ковид-19 во Република Македонија, оваа установа беше определена како болница во која се вршат хируршки третмани на пациенти кои не се инфицирани со коронавирус.

На Клиниката „Св. Наум Охридски” од март до јули извешени 50 илјади прегледи и повеќе од 850 операции

Од Универзитетската клиника по хируршки болести „Св. Наум Охридски” информираат дека во изминатиот период, од март до...

Стојче Бушин / 15:12

Ова е втора кадаверична трансплантација и четврта од жив донор годинава. На 23 мај од починат донор се трансплантираа срце и бубрези. Во период кога здравствениот систем се соочува со ковид-19, Програмата за транплантација продолжува да се реализира!

Филипче: Направена нова кадаверична трансплантација, двајца пациенти добија бубрег од починат донор

Утрово на Клиниката за Урологија беа експлантирани два бубрега од 46 годишен пациент кај кој вчера беше потврдена мозочна...

Стојче Бушин / 12:07

Поставени се четири амбуланти, кабинети и две засебни простории за дневни болници за сместување амбулантските пациенти.

Филипче: Завршено поставувањето на новиот монтажен објект на Клиниката за пулмологија и алергологија

Во рекордно време завршивме со поставувањето на новиот монтажен објект на Клиниката за пулмологија и алергологија, објави...

Стојче Бушин / 30 јули, 2020 11:10

Извршено е комплетно реновирање на интензивниот оддел, како и одделите за хронична и акутна дијализа, одделот за трансплантација на бубрег, како и одделот за васкуларни пристапи.

На Клиниката за нефрологија целосно реновирани одделите за интензивна нега, трансплантација, дијализа и васкуларни пристапи

На Клиниката за нефрологија целосно реновирани одделите за интензивна нега, трансплантација, дијализа и васкуларни пристапи,...

Стојче Бушин / 23 јули, 2020 14:37