Меленото месо е многу често користен производ во македонската кујна, од него се прават многу деликатеси, но има и важни правила поврзани со него, а едно од нив е да не се замрзнува месото во оригиналното пакување.
Со мелено месо се прават шпагети, лазањи, полнети ролати, ќофтиња, бурек со готови кори и многу други разни вкусни јадења.
Состојки
700g мелено месо
5 јајца
1,5 дл млеко
1 кромид
1 лажица со сенф
сол
бибер
Подготовка
1. Леб, млеко, 1 јајце, ситно исецкан кромид, сенф, сол и бибер, а потоа измешајте ги со месото.
2. Варете ги преостанатите јајца, излупете и оставете да се изладат.
3. На фолија растегнете го тестото со мелено месо од прилика 1 см и наредете ги варените јајца.
4. Потоа формирајте ролна и цврсто затегнете.
7. Печете во рерна на 200 ° C околу 40 мин.
Оставете ја ролната малку да се излади за полесно да се сече, а потоа исечете ги на парчиња.
Подготовка на сос
30 гр путер
30 гр брашно
2 чаши млеко
мелен пипер
сол и соја сос
»Вестите на порталот MAGAZIN.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од порталот или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе следи фактурирање на име "плагијат" во вредност од 20.000 денари.
You must be logged in to post a comment.