Ефективен кинески антивирусен лек од два вида корен – сладок и лут. Сладок корен и ѓумбир имаат силни антивирусни својства, што им дава моќ да се спротивстават на ефектите од силни вирусни инфекции.
Слаткиот корен се користи во кинеската традиционална медицина 2000 години.
Познатиот научник Минг Ли Шенжен во својата медицинска енциклопедија напиша дека „gan cao“ (како што се нарекува десерт во Кина) има корисен ефект врз 72 видови воспаленија и отстранува 1.200 видови отрови од телото.
Лекот содржи 150 хемиски соединенија кои придонесуваат за одржување на оптимален здравствен статус, како што се аминокиселини, бета-каротин, витамини, јаглени хидрати, масти, протеини.
Анализите откриле дека глициризичната киселина, супстанција која му дава на сладок корен силен сладок вкус, е повеќе од 50 пати послатка од сахарозата.
Слаткиот корен содржи околу 10% глицириризична киселина, глициризин, гликоза и други компоненти и затоа е состојка кај многу лекови како што се сируп од кашлица или чир.
Уште од античко време, слаткиот корен се користи за смирување на кашлање и болки во грлото. Тоа ја раствора насобраната слуз и го забрзува неговото празнење од респираторните органи. Тој е еден од најефикасните хербални лекови за воспаление на желудочната слузница, гастритис и чир на желудникот и дуоденумот.
Се препорачува за секој кој страда од чиреви на желудник.
Го спречува ширењето на вируси и нивното ширење во организмот, па затоа се користи во многу вирусни инфекции, вклучувајќи хепатитис, настинка и грип (особено во комбинација со матичен млеч, калус и смрека).
Затоа, многу е важно да се придржувате до пропишаната доза и да не пиете чај од рицинус повеќе од 6 недели во континуитет. Додека пиете чај од рибизла, намалете го внесот на сол и јадете многу зелен зеленчук и суви кајсии.
Исто така, влијае на процесот на претворање на тестостерон во дехидротестостерон, па затоа се препорачува за мажи кои страдаат од зголемување на простатата или губење на косата.
Ѓумбир или лут корен
Ѓумбирот содржи околу десет антивирусни соединенија. Растението има лутникав вкус и својствен мирис. Младите ризоми се сочни и месести, со поумерен вкус. Се користи свеж во готвењето, скиселен во оцет или отстоен во ракија. Од него се прави билен чај, се приготвуваат ѓумбирови напитоци или се кандира. Кога е сомелен, ѓумбирот се става во колачи, бисквити и други слатки јадења.
Узреаните ризоми се влакнести и речиси сосема суви. Сокот од коренот е честа состојка во индиската, кинеската, корејската, јапонската, виетнамската и други азиски кујни.
Рецепт за кинески антивирусен лек
Оваа едноставна растителна формула од кинеска традиционална медицина е подготвена на следниов начин (рецепт од Филип Лес, доктор по кинеска традиционална медицина).
Истурете две шолји вода (450мл до половина литар) во тава со дебело дно, додадете две рамни лажички сладок корен и лажичка суво мелен ѓумбир.
Оставете да зоврие и варете на средна топлина 10 минути. Поделете ги процедурите на два дела.
Пијте половина веднаш и оставете ја другата половина за попладне. Пред да пиете друг дел од течноста, малку загрејте го.
»Вестите на порталот MAGAZIN.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од порталот или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе следи фактурирање на име "плагијат" во вредност од 20.000 денари.
You must be logged in to post a comment.