На овој ден се празнува обновувањето на храмот на Пресвета Богородица во Цариград, наречен Живоносен Извор, поради чудотворниот извор со вода што се наоѓа во него.

Денеска е Источен Петок Балаклија- првиот петок по Велигден!

Првиот петок по Велигден се вика Источен Петок Балаклија. Тој спаѓа во Светлата недела поради што некои го викаат и Светол...

admin@magazin / 3 мај, 2019 10:14

Благодатниот оган кај православните верници претставува Господова појава на Светиот дух и потврда за Христовото Воскресение.

ЧУДО БОЖЈО ВО ЕРУСАЛИМ: Силно светна Благодатниот оган – светлоста се рашири низ храмот!

Благодатниот оган секогаш се чека на исто место и во исто време во црквата Воскресение на Исус Христос, односно гробот на...

admin@magazin / 27 април, 2019 14:42

Една недела пред Велигден е празникот Цветници познат уште и како Цветоносна недела

Православните верници денеска го слават Цветници

Празникот Цветници познат уште и како Цветоносна недела и Врбица секогаш е една недела пред Велигден и се празнува во спомен...

admin@magazin / 21 април, 2019 8:18

Прочка е пред почеток на Велигденскиот пост. Црквата го поставила како силен потсетник на духовниот карактер на постот.

Денес е Прочка: верниците денеска на големиот празник, забораваат на кавгите и проблемите

„Прости ми, да ти простам“ со овие зборови верниците денеска, на големиот празник, ќе забораваат на кавгите, на проблемите,...

admin@magazin / 10 март, 2019 11:22

Светецот се прославува и во нашата земја и имендени слават Антон, Андон, Антоанета, Доне, Дончо, Донка, Тони

Голем православен празник, Св. Антониј Велики заштитник на болните

  Свети Антониј е роден во Среден Египет, во 251 година. На 20-годишна возраст остана без родителите. Мораше да се грижи за...

Узунов Бобан / 30 јануари, 2019 10:37

Повод православниот празник Св. Наум Охридски, денеска претседателот на ВМРО ДПМНЕ беше во посета на манастирот Св. Наум Охридски на Попова Шапка.

МИЦКОСКИ : ” Ќе ги победиме неправдите и ќе имаме подобра иднина “

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски беше во посета на манастирот Св. Наум Охридски на Попова Шапка, по повод чествувањето...

admin@magazin / 5 јануари, 2019 15:24

Божиќ е денот на Христовото раѓање според христијанската традиција.

БОЖИЌ – Неработен ден за сите граѓани во Република Македонија

Министерството за труд и социјална политика соопшти дека 7 јануари 2019 година, Божиќ, првиот ден на Божиќ според православниот...

admin@magazin / 4 јануари, 2019 7:49