Според тогашните закони учител можело да биде само лице што наполнило триесет години. Исус веќе четврта година го проповедал своето учење, а бидејќи за Пасха мноштво народ доаѓал во Ерусалим за да го прослави празникот и Исус по четврти пат доаѓал како учител.

Денеска се Цветници: Овој празник е предвесник на Велигден- еве кои се обичаите

Цветници (Цветоносна недела или Врбица) — христијански празник во спомен на влегувањето на Исус Христос во Ерусалим,...

Катерина Крстиќ / 17 април, 2022 11:49

На Лазарева сабота обичај е да се носат гранчиња од врба што симболично претставува свечено Христово влегување во Ерусалим, каде што го пречекале следбениците.

ЗА МНОГУ ГОДИНИ: Денес е Лазарова сабота, наберете цвеќе, но ова никако не го правете!

Лазарова сабота или Лазарици или Лазаровден — еден од поголемите христијански празници од пролетниот циклус...

Катерина Крстиќ / 16 април, 2022 14:23

Препорачливо, пак, е на Благовец да се сади цвеќе, бидејќи тоа ќе биде особено миризливо и убаво. Тогаш се засадуваат и леите со расад, за да бидат зеленчуците благи (слатки) и здравоносни.

БЛАГОВЕЦ- за среќа, мир и благосостојба еве што да направите!

Свето Благовештение е Богородичен празник, односно еден од празниците посветени на Пресвете Богородица. Тие се поврзани...

admin@magazin / 5 април, 2022 9:35

Се верува дека какво ќе биде времето денес, такво ќе биде цела пролет.

Денес е Младенци- Еве што треба да направат младите брачни парови

Денес е Младенци, еден од поголемите христијански празници од пролетниот циклус. Се верува дека какво ќе биде времето денес,...

Едмонд Бекири / 22 март, 2022 5:16

Овој ден се празнува во спомен на едно чудо што го направил св. Теодор Тирон

Денеска е Тодорова сабота, голем и тежок празник

Денеска е голем и тежок празник, Тодорова сабота, посветен на Светиот Великомаченик Теодор Тирон, кој настрадал во прогоните...

Едмонд Бекири / 12 март, 2022 9:05

Патријархот така постапил и христијанските верници отанале неиспоганети пред нивниот најголем празник. Во спомен на овој настан, првата сабота од велигденските пости е наречена Тодорова сабота.

Доаѓа Тодорова сабота: ова се обичаите!

Тодорова сабота или Тодорица/Тодорија — православен христијански празник кој се слави во првата сабота од велигденските...

Катерина Крстиќ / 10 март, 2022 15:02

Утре е прочка а на овој голем христијански празник се јаде баклава или кадаиф.

Предлог десерт за Прочка: Вкусен кадаиф со ореви

Наскоро е прочка а на овој голем христијански празник се јаде баклава или кадаиф. Па во таа чест ви претставуваме еден вкусен...

Едмонд Бекири / 4 март, 2022 14:47

Нашиот народ два пати го празнува споменот на свети Атанасиј Велики. На 31/18 јануари се празнува празникот Танасовден ‒ зимски, а на 15/2 мај Танасовден ‒ летен.

ДЕНЕСКА СЕ СЛАВИ СВЕТИ АТАНАСИЈ ВЕЛИКИ(ЗИМСКИ)

Православните христијански верници денеска го одбележуваат празникот Свети Атанасиј Велики, меѓу народот познат како Атанасовден,...

admin@magazin / 31 јануари, 2022 6:07