На денешната седница, која се одржа преку видеоконференциска врска, прифатен е предлогот до 31 декември 2022 година да се продолжи рокот на одлуката за постоење кризна состојба на дел од територијата на цела држава.

Ковачевски, Вучиќ и Рама на Самитот на „Отворен Балкан“ во Охрид ќе потпишат заемно признавање дипломи

На денешната седница, која се одржа преку видеоконференциска врска, прифатен е предлогот до 31 декември 2022 година да се продолжи...

Мате Парлоф / 6 јуни, 2022 12:51

Од Министерството за транспорт велат дека во процедура е изработката на урбанистичкиот план во заштитеното подрачје на езерото.

Кирил Пецаков: Ќе биде катастрофа ако плажите во Охрид втора година останат нерегулирани

Доколку втора сезона по ред плажите во Охрид останат нерегулирани, тоа ќе биде катастрофално за туризмот. На ова предупреди...

Едмонд Бекири / 25 април, 2022 19:09

Се чистат диви депонии на девет локации, кои беа мапирани од страна на ЈП „Охридски комуналец“!

Се чистат диви депонии во Охрид!

Се чистат диви депонии во Охрид! Започна големата акција за чистење на диви депонии на територија на Општина Охрид! Се чистат...

Перо Милчин / 16 април, 2022 10:48

Информацијата утрово ја потврди портпаролот на СВР Охрид Стефан Димоски, според кој, се работи за помошен магацин за расходна опрема лоциран во старата Касарна.

Солзавци и шок бомби украдени од магацин на полицијата во Охрид

Солзавци, шок бомби и други предмети биле украдени од магацин на полицијата во Охрид. Информацијата утрово ја потврди портпаролот...

admin@magazin / 10:40

Во моментов тие се сместени во хотел во охридско Лакочереј, а сопственикот тврди дека нема никакви проблеми со гостите.

Припадниците на „Лев Тахор“ се огласија од охридското село Лакочереј

Ги  отфрлаат како лаги и шпекулации тврдењата за нивните активности во местата каде привремено престојуваат. „Се што...

Перо Милчин / 23 февруари, 2022 19:47

„Имено, член 5 од одлуката на Советот од 29.12.2021 вели 'pостапките за утврдување на правен статус на бесправно изградени објекти времено се прекинуваат во крајбрежниот појас на Охридското Eзеро дефиниран со Планот за управување со Светското природно и културно наследство на Охридскиот регион со Акциски план (2020-2029) и во рамките на Студенчишко блато - согласно ГУП на Охрид, УЗ 17 УБ 17.1 (строго заштитена зона-Студенчишта)'. Тие велат дека во крајбрежниот појас од 50 метри, којшто е назначен во Планот за управување до донесувањето на Урбанистичкиот план за крајбрежје, секако не дозволува ниту изградба, најмалку легализација. Истиот појас е заштитен и со Закон за водите“. Како што велат од „Охрид СОС“ одлуката на Советот, доколку се земат само 50-те метри е бесмислена и не значи ништо за заштита на вредностите на регионот.

„Членовите на Советот мора да се запознаени со статусот на крајбрежјето, а тоа е дека за крајбрежјето во подготовка е Урбанистички план за крајбрежје со кој ќе се утврдат границите на крајбрежниот појас и согласно тоа, условите за планирање. Дотогаш, било какви постапки во насока на поголема урбанизација во најосетливите предели околу Езерото, може да се сметаат само за спротивни на Планот за управување.

Уште поважно, ваквата легализација е спротивна на препораките на УНЕСКО, при што за нелегалните градби треба да се изработи Оцена за влијанието врз животната средина и Оцена за влијанието врз културното наследство и согласно тоа, да се одлучува дали објектот може да се легализира или не. Сопирање на нелегалната градба е исто така една од препораките на УНЕСКО уште од 2017 година, но досега ни од тоа ништо не сме виделе.

Во Законот за управување со природното и културното наследство во Охридскиот Регион стои дека „при управувањето со светското природно и културно наследство во Охридскиот регион ќе се применуваат најстрогите мерки и стандарди со цел за заштита на животната средина и заштита на природното и културното наследство. Досега гледаме дека советите на Општина Охрид, со ред, најдлабоко се поклонуваат само пред законот за легализација. Манипулациите со законите и Планот за управување, заобиколување на препораките на Центарот за светско наследство, глумење загриженост пред УНЕСКО, станаа наше срамно обележје.

Затоа, го повикуваме градоначалникот Пецаков, како и членовите на Советот, точките на дневен ред кои се однесуваат на легализација на бесправно изградени објекти, особено во близина на Езерото, во националниот парк и во сега неурбанизирани подрачја, да се симнат од дневен ред, а процесите да се водат во насока на заштита. Потсетуваме дека, согласно законот, Општина Охрид е одговорна за состојбата со светското наследство кое може да го користи САМО „на начин кој овозможува негово зачувување во изворна состојба, зачувување и обновување на постојната биолошка и пределска разновидност во состојба на природна рамнотежа и обезбедување на одржливо користење на природното наследство во интерес на сегашниот и идниот развој.

Легализација во непосредна близина на Охридското Езеро и во Националниот парк Галичица е постапување директно спротивно на начелата за заштита на Исклучителната универзална вредност на Охридскиот Регион чиј УНЕСКО статус виси токму како резултат на вакви практики“, стои во соопштението.

Советот на Oпштина Охрид ќе легализира дивоградби на штета на Охридското Eзеро и светското наследство

На седницата закажана за утре Советот на Општина Охрид треба да одлучува за легализација на дивоградби, од кои некои во непосредна...

Перо Милчин / 10 февруари, 2022 14:46

Веднаш на 20.1.2022 (19.1.2022 - неработен ден) екипите на Општинскиот инспекторат се упатени кон с. Трпејца (на дол) и направен е записник дека лицето кое ги има (т.е. има наредено) да се фрлат вреќите со градежен шут во огромна количина ќе ги крене и однесе во ,,Мауцкер" во рок од 7 дена.

Огромен градежен шут исфрлен на брегот на Охридското Езеро

На 18.1.2022 во 13:00 часот е добиена пријава од невладината ,,ОХРИД СОС” во Општинскиот инспекторат за огромен градежен шут исфрлен...

Рејхан Бајрами / 5 февруари, 2022 15:25